De emotionele bankrekening van samenwerken

De emotionele bankrekening van samenwerken

Sta jij als leidinggevende in de plus?

Rood staan. Voor de meeste mensen is het geen prettig idee om op hun bankrekening een negatief saldo te hebben. Je betaalt er bovendien rente over. Het kost dus extra geld om weer in de plus te komen. Voor het samenwerken in organisaties en bedrijven geldt eigenlijk hetzelfde. We noemen dat de emotionele bankrekening. Wat investeer jij als leidinggevende in je team en je medewerkers? En waar doe je een ‘opname’ die ‘geld’ kost? Een voorbeeld uit onze praktijk.

De emotionele bankrekening van een manager

Er is het afgelopen jaar iets veranderd in het werk van manager Peter. Vooral in hoe hij zijn werkrelaties ervaart. De ‘opnames’ die manager Sandra bij hem doet, vindt hij niet storend. Er komt veel waardering, interesse en steun voor terug. Dat maakt dat de soms kritische opmerkingen van haar niets veranderen aan de plezierige samenwerking.

Bij manager Henriëtte werkt het averechts. De interventies die Peter doet en de signalen die hij geeft over een verandertraject, dat door onhandig manoeuvreren onnodig weerstand oproept, worden door haar aan de kant geschoven. Hij merkt dat hij zich steeds meer afsluit en dat de emotionele bankrekening met haar in de min zakt. Hij voelt zich niet gezien en gehoord en dat werkt ook door in de verstandhouding met haar in management overleggen. De balans op de emotionele bankrekening is verstoord. Er worden teveel opnames en te weinig stortingen gedaan waardoor de samenwerking in de rode cijfers beland.

Op de emotionele bankrekening zit ook een limiet

Door de gesprekken met Noordcoach realiseert Peter zich dat er veel op het spel staat. Waar twee managers in een team steeds verder van elkaar af komen te staan, schuilt ook het gevaar dat het hele management team minder effectief wordt. Als er niets verandert, heeft het uiteindelijk ook z’n weerslag op andere teams in het bedrijf. En daar is niemand bij gebaat. Ook op een emotionele bankrekening kun je niet eindeloos ‘opnames’ doen. Net als bij een echte bankrekening zit er een limiet aan. Peter weet dat hij een stevige interventie moet doen om de negatieve spiraal te doorbreken. Deze eigen opname vraagt leiderschap van hem.

Persoonlijk saldo vergroten?

Wil jij jouw persoonlijke saldo op de emotionele bankrekening vergroten? Plan dan vrijblijvend een gesprek met Rita Knol of Lucie Perey in.

Meld je aan voor de masterclass