Leiderschapsstijlen

Ontwikkeling in leiderschapsstijlen

Er is niet een malletje waarin we alle leidinggevenden kunnen stoppen. Niet elke leiderschapsstijl past bij elke situatie of organisatie. Dat maakt het ook ingewikkeld. Er zijn veel manieren waarop je leiding kunt geven. De een richt zich vooral op het snel behalen van doelen, de ander ziet meer uitdaging in het laten groeien van medewerkers en teams. We nemen je graag even mee in de verschillende manieren waarop leiderschap gestoeld is. Je herkent jezelf vast in een van de omschrijvingen.

Stel jezelf ook eerlijke vragen. Past jouw stijl nog bij de organisatie waar je werkt? Voel je je nog senang bij hoe je het doet? 

Denk je van niet en wil je je hierin ontwikkelen? Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling helpt je bij het vinden van de leiderschapsstijl die bij jou én de organisatie past. Mail ons als je wilt sparren.

  1. Wendbaar leiderschap | Steeds meer organisaties werken met zelfsturende teams en je zou denken dat leiderschap dan minder belangrijk is. Het tegendeel is waar! Om een team écht zelfsturend te maken, hebben medewerkers een kader nodig. Jij geeft als leidinggevende koers en focus. Je stelt duidelijke doelen en maakt het eindresultaat concreet. Naarmate iedereen groeit in ervaring, kun je als wendbare leidinggevende meer een faciliterende rol op je nemen.
  2. Horizontaal leiderschap | Leidinggeven is niet meer iemand die alleen maar taken uitdeelt. Dat kan ook niet in de veranderende maatschappij waarin we leven en werken. Een horizontale leider werkt sámen met z’n team. Je faciliteert en coacht je medewerkers in een proces waarbij ze steeds meer verantwoordelijkheid en bevoegdheid krijgen om hun werk te doen.
  3. Situationeel leiderschap | Met deze vorm van leiderschap ben je in staat om de taakvolwassenheid van je team goed in te schatten. Iedereen heeft eigen voorkeuren, vaardigheden, kwaliteiten en belangen en jij houdt daar rekening mee. In situaties die veranderen, weet jij wat je aan je team hebt en hoe je medewerkers daarin optimaal kunt laten presteren.
  4. Dienend leiderschap | Als manager of teamleider ondersteun, faciliteer en coach je jouw team zodat zij hun doelen behalen. Je bouwt aan je team én aan jezelf. Vanuit je vakmanschap ben je continu bezig om individuele, team- en organisatiedoelen aan elkaar te verbinden en gezamenlijk het doel te bereiken.
  5. Persoonlijk leiderschap | In feite manage je jezelf. Je gaat kijken waar je energie van krijgt, wat jou inspiratie geeft en hoe jij ook anderen kunt inspireren en motiveren. Je steekt veel tijd en aandacht in het ontwikkelen van je skills en werkt aan de weg naar een beter leiderschap.


Er is bij leiderschap geen goed of fout. Ook al denk je dat misschien soms weleens. Zoek de stijl die bij jou past. Een die ook aansluit bij de organisatie waar je werkt. Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling begeleidt leidinggevenden hierbij. Met training, coaching, advies, begeleiding en workshops. Persoonlijk maatwerk waar jij wat aan hebt.

Op zoek naar jouw manier van leidinggeven?

Meld je aan voor de masterclass