Er was eens een kantoor waar mensen elke dag naar toe gingen om te werken. Vergaderen met het team, overleggen met een collega, projecten opstarten en resultaten evalueren. En, minstens zo belangrijk: even bijpraten bij het koffieautomaat. ‘Hoe gaat het met je, heb je een goed weekend gehad?’ Dat sprookje werd bruut verstoord in maart 2020. Corona. Wat volgde waren heel veel maanden van thuiswerken. Weliswaar ging er veel goed, maar de rek is er bij veel mensen wel een beetje uit. We missen de energie van samenwerken. De uitdaging om samen een klus te klaren. De verbinding met én in het team. De zomer is een goed moment om even ‘offline’ te gaan. En na te denken over de vraag hoe het team van de toekomst er straks uit komt te zien.
Teams terug naar kantoor
Veel bedrijven en organisaties breken hun hoofd over hoe ze het werken op kantoor na de zomer moeten inrichten. Mag iemand alle dagen thuis blijven werken of wordt het een mix van kantoor en keukentafel? Stel dat we kiezen voor zo’n hybride vorm: op welke manier krijgen we de samenwerking tussen teams dan goed? Hoe vorm je een team als ‘hoe we het altijd deden’ niet meer terugkomt? Max Wildschut stelt in zijn artikel dat met het thuiswerken de individuele prestaties weliswaar omhoog gegaan zijn, maar dat de teamprestaties er wel onder geleden hebben. Hij is een voorstander van werken op kantoor. Daarentegen hebben medewerkers ook de voordelen van thuiswerken ervaren. Geen files, je eigen dag indelen en korter vergaderen. Het roept terecht de vraag op waar – én hoe! – het team van toekomst gaat werken.
Jouw ideale team van de toekomst
Misschien heb je deze zomerperiode ergens een moment van bezinning in je hangmat. We geven je graag een paar dingen mee. Het belangrijkste. Rust goed uit en laad je batterij weer op. Deze nieuwe manier van werken heeft van ons allemaal veel gevraagd. Het is niet voor niets dat we van veel mensen horen dat ze toe zijn aan vakantie. Weg van het scherm en de digitale afspraken. Het tweede punt is een vraag die we je stellen. Hoe ziet jouw ideale team van de toekomst eruit? Welke voordelen waren er voor jou om veel thuis te werken? Anderzijds, wat heb je gemist de afgelopen maanden. Feit is dat sommige veranderingen blijvend zullen zijn en dat de puzzel hoe je in een team goed op elkaar ingespeeld blijft, complexer is geworden.
Vier redenen waarom je achterstallig onderhoud moet voorkomen
Wat heeft het trouwens met medewerkers gedaan om elkaar zo lang niet te zien? Roelof Oldenburger stipt wat dat betreft een interessant punt aan. Hij heeft het in zijn artikel over ‘achterstallig onderhoud’. Lees zijn verhaal en waarschijnlijk herken je de vier punten die wel wat onderhoud kunnen gebruiken:
1. Innovatie
Innovatie heeft ‘voeding’ nodig. Juist in persoonlijke gesprekken komen de beste ideeën naar voren en kun je kennis beter met elkaar delen.
2. Nieuwe projecten
Met elkaar brainstormen, ideeën delen en sparren met de benen op tafel. Op een scherm geeft het niet dezelfde energie. Zeker bij projecten die nog opgestart moeten worden.
3. Cultuur
Een werkcultuur digitaal onderhouden? Kort gezegd: dat is verre van ideaal. Hetzelfde geldt voor nieuwe medewerkers. Je leert de mores van een team niet op afstand.
4. Mentorschap en coaching
Feedback en gecoacht worden. Voor de ontwikkeling en de taakvolwassenheid van medewerkers een must.
Persoonlijke aandacht
Ook wij zien achterstallig onderhoud bij bedrijven en organisaties. Dat is geen verwijt, maar een nuchtere en logische constatering na zoveel maanden thuiswerken. Samenwerken in teams gaat niet vanzelf, dat is iets wat aandacht nodig heeft. Persoonlijke aandacht en dat is precies wat Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling biedt. Teams op weg helpen en medewerkers optimaal laten functioneren. We kunnen niet wachten om na de zomer met jullie te werken aan de nieuwe teams van de toekomst. Wat ons betreft ook het liefst weer op de werkvloer.
Een hele fijne zomer en we zien jullie graag in september.
Rita en Lucie
Onderhoud nodig bij jullie team van de toekomst? Laat het ons weten