Kleur bekennen

Kleur bekennen

Dé rode draad in ruim 16 jaar Noordcoach Team- en Leiderschapsontwikkeling is dat we mensen altijd vragen om ‘kleur te bekennen’. Uitkomen voor je mening. Misschien is het beter om te stellen: opkomen voor je mening. Want niets blijkt zo moeilijk voor mensen als zeggen waar het op staat, ook op de werkvloer. En toch is dat precies wat we mensen graag leren.

We zijn meester in het vermijden van conflicten. Waarom? Omdat we een pittige ruzie of discussie niet leuk vinden. Snappen we, heus. In een relatie, onder vrienden of op ons werk: we draaien er soms liever om heen en zeggen niet wat we werkelijk denken, vinden en voelen. Stel dat die collega jou niet aardig vindt of jouw leidinggevende het tegen je gaat gebruiken. Reken dan voor de lol eens uit hoeveel dagen je met je collega’s doorbrengt als je – pak ‘m beet – veertig jaar aan het werk bent. Schrikken, of niet? 

Je mond houden? Trek ‘m juist open!

Grote organisatie of klein bedrijf, overheid of commerciële sector, dienstverlenend of salesgericht, leidinggevende of teamlid. Het maakt niet uit. Je werkt samen met collega’s en dat ís niet altijd een feest. We laten ons leiden door het idee dat een baan ‘altijd leuk’ moet zijn, maar dat betekent dus niet dat je je mond maar moet houden. Trek ‘m juist open! Spreek uit wat je leuk vindt in je werk én waar je minder goed in bent. Laat weten wat je van je leidinggevende verwacht. Maak doel en beoogd resultaat duidelijk aan je team. Communiceer en wees niet bang om kleur te bekennen. Hoe meer we weten van en over elkaar, hoe makkelijker en leuker samenwerken wordt. En een beetje discussie daarover geeft meer lucht dan allemaal de kiezen op elkaar houden. Ook al lijkt dat laatste makkelijker. 

Zullen we eens iets verklappen? Ook wij leren nog, élke dag. Na ruim 16 jaar was het tijd om de boel flink te vernieuwen. Voor ons ook een moment van kleur bekennen, namelijk door keuzes te maken in onze dienstverlening. Kiezen om te doen waar we goed in zijn, op een manier die bij ons past. Samen werk maken van samenwerken. Daarin begeleiden wij organisaties en teams. Op de werkvloer, waar we theorie en praktijk bij elkaar brengen. Een mooie aanleiding om onze nieuwe website te lanceren. En te gaan bloggen. Hebben we nooit eerder gedaan, maar vooruit: we gaan het doen. Nee, wij zijn het ook niet elke dag met elkaar eens. We vliegen elkaar ook weleens in de haren. En maken ook de fout door soms niet te accepteren dat iemand een andere mening heeft. Maar we weten altijd dat het goed komt: door te zeggen waar het op staat. 

Kleur bekennen is niet eenmalig. Het is een continu proces en je leert met vallen en opstaan. Dat geldt voor ons net zo goed. Onze nieuwe website is live en we zijn er heel erg trots op. En dat we er soms een beetje discussie over hadden? Dat was het dubbel en dwars waard. 

Rita en Lucie

Meld je aan voor de masterclass