Leidinggeven: aangeboren talent of hard werken?

Leidinggeven: aangeboren talent of hard werken?

In De Correspondent werd onlangs een interessant dilemma voorgelegd. ‘Je moet nu beslissen. Wie neem je mee in jouw team, organisatie of bedrijf?’ Het wonderkind dat geboren lijkt voor de job of de harde werker die er veel effort in moet steken? Het gekke is dat iedereen wel weet dat je resultaten bereikt door veel te oefenen, maar dat we in de praktijk toch vaak geneigd zijn voor het natuurtalent te kiezen. Stel de vraag nu eens aan jezelf. Heb jij het leidinggeven van nature in je, of ben je er gekomen door veel vlieguren te maken?

Vooropgesteld: er is geen fout antwoord. Sommige ‘geboren leiders’ zie je op het schoolplein al het voortouw nemen. Ze bepalen welk spel er in de pauze gespeeld gaat worden en delen met ogenschijnlijk gemak de teams in. Maar dat betekent niet dat ze later automatisch allemaal goede managers worden. Los van de vraag of ze dat überhaupt wíllen worden. 

Omgekeerd geldt hetzelfde. Dat je als kind misschien niet altijd haantje-de-voorste was, betekent niet dat je geen goede leidinggevende kunt worden. Dat je de tijd neemt om een situatie eerst goed in te schatten en daarna een weloverwogen besluit neemt, is ook een kwaliteit die een goede manager typeert. 

Leidinggeven: verschillende stijlen

Zoals er verschillende bedrijven, doelen, teams en medewerkers zijn, zo zijn er ook verschillende leiderschapsstijlen. Niet elke stijl past bij de situatie of organisatie. Daarom moet je je als leidinggevende ook blijven ontwikkelen. Of je nou een natuurtalent of een harde werker bent. Elk bedrijf heeft een eigen vraagstuk. Mogelijk moet je samen met het team meer focus op de doelen aanbrengen of juist meer investeren in het leren waarderen en inzetten van verschillen. Het vraagt van jou als leidinggevende ook een andere inzet. 

Natuurtalent of harde werker, het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Leidinggeven is namelijk nooit one size fits all. Het is een continu proces van ontdekken, bijstellen, leren en groeien. En of dat je nu komt aanwaaien of dat je er veel voor moet doen: uitgeleerd ben je nooit. Wat wij leidinggevenden (maar ook mensen die een leidinggevende positie ambiëren) in dat proces altijd meegeven, is misschien wel de belangrijkste les: doe waar je blij van wordt. Misschien word jij als geboren leider helemaal niet gelukkig in een leidinggevende positie. Omdat je het bijvoorbeeld veel leuker vindt om vakinhoudelijk bezig te zijn. Doe het dan vooral niet. En moet jij er veel voor doen? Laat dat je niet weerhouden om te gaan voor je droom om leiding te geven. 

Noordcoach ondersteunt en coacht al ruim dertig jaar leidinggevenden. We begeleiden je bijvoorbeeld bij het verder ontwikkelen van jouw leiderschapsvraagstukken. Maar we zijn er ook voor de begeleiding van (management)teams om samen het proces van goed naar beter te brengen. Bel of mail ons vrijblijvend, dan vertellen we je er graag meer over. 

PS

Doe waar je blij van wordt. Doe jij dat? Willem Hop, directeur MKB Nederland bij YoungCapital plaatste op LinkedIn een bericht met de confronterende titel ‘Ik heb geen ambitie’. Lees het eens.

Meld je aan voor de masterclass