Het geheim van een goede teamdynamiek

Het geheim van een goede teamdynamiek

Teamdynamiek is een optelsom van persoonlijke kenmerken, voorkeuren, achtergrond, kennis, kunde, kwaliteit, ervaring en communicatiestijlen. Ga er maar aan staan om al die verschillen op een goede manier bij elkaar te brengen. Toch zijn het die verschillen die je als team moet oppakken zodat je samen een goede teamdynamiek creëert.

Van nature trekken we graag op met gelijkgestemde mensen, ook op het werk. En verschillen, die er nou eenmaal zijn, gaan we liever uit de weg. We houden niet zo van conflicten. Dat vermijdende gedrag kan zorgen voor een verkeerde of ongezonde teamdynamiek. Verschillen zijn er namelijk altijd, het niet benoemen ervan kan onderhuidse spanningen geven. We zien dit vaak bij de teamtrajecten die we begeleiden.

De verwachtingen, aannames en verwijten vliegen soms door de lucht als we teams vragen om zich uit te spreken. Waar die over gaan? Over heel veel dingen. De invulling van de rollen in een team, het nemen van verantwoordelijkheid, het niet nakomen of oppakken van afspraken. Allemaal typische zaken in de teamdynamiek, die je tegenkomt als een team zich aan het ontwikkelen is of als een team vastloopt. 

Wat wij dan aantreffen is een team dat in overleggen niet met, maar tégen elkaar praat. Als iemand een voorstel doet, komt de ander met een tegenvoorstel. Tel voor de grap eens op hoe vaak een antwoord in een overleg begint met ‘Ja, maar’. En deze: ‘Dat werkt toch niet’. Na verloop van tijd zien we mensen letterlijk afhaken, ze doen niet meer mee met een discussie. Checken hun mobiele telefoon of lezen hun e-mails op de laptop. En je hoort ze denken: ‘Blij dat deze vergadering straks afgelopen is, dan kan ik gewoon weer aan het werk’.

Ongezonde teamdynamiek

Na de vergadering zoeken collega’s elkaar op. En naar wie trekken ze toe? Niet naar hun tegenpool, maar naar mensen die er grotendeels hetzelfde over denken. We snappen dat, maar zien dat de kloof tussen medewerkers onderling en medewerkers en hun leidinggevende op die manier steeds groter wordt. Er ontstaan eilandjes, groepjes van mensen die elkaar steunen om het maar zo goed mogelijk te hebben. En vooral om zo min mogelijk last te hebben van collega’s die er anders over denken. Als je niet effectief met elkaar kunt samenwerken door de diversiteit van achtergrond, kennis, kunde, kwaliteiten, ervaring en communicatiestijlen in te zetten, gaat de teameffectiviteit omlaag. Het resultaat neemt zienderogen af en onderaan de streep is er een ongezonde teamdynamiek.

Noordcoach gaat samen met het team en de leidinggevende aan de slag om die teamdynamiek wel goed te krijgen. We kijken naar de bovenstroom: zijn de functionele rollen en wederzijdse afhankelijkheden duidelijk en goed ingericht? Kloppen de beelden hierover? Hoe gaan we om met afspraken en procedures en, heel belangrijk, houden we ons eraan? In de onderstroom leren we teams kijken naar de verschillen. Hoe kunnen we die het beste inzetten? Wat is de meerwaarde van de ‘anders denker’? Hoe kunnen we als team zowel taak- als mensgericht input geven. De taken in de bovenstroom, het menselijke aspect in de onderstroom.

We gebruiken de situaties die zich voordoen als leermoment. Waarom wordt het opeens stil in een overleg, waarom gaan collega’s achterover hangen? Het team en de leidinggevende leren hoe zij zelf functioneler werkzaamheden en veranderingen kunnen oppakken. Waar zij hun persoonlijke belang moeten laten liggen om tot het gezamenlijke doel te komen en een fijne samenwerking met elkaar te hebben.

Gaat dit alles zonder slag of stoot? Nee, maar door de juiste interventies doorbreekt het team belemmerende patronen en bereiken ze samen wel het einddoel: een goed team, dat de resultaten behaalt! 

Bel of mail ons, dan vertellen we je er graag meer over.

Meld je aan voor de masterclass