Van 60 tot generatie Z: succes met leidinggeven

Van 60 tot generatie Z: succes met leidinggeven

De loyale zestiger die pas naar huis gaat als het werk af is versus de gen-Z-jongere die de werkdag afsluit als het tijd is. De een leeft om te werken, de ander werkt om te leven. De gemiddelde werkvloer is een ratjetoe aan generaties. Leidinggeven aan zo’n diverse groep betekent meer dan ooit dat je oog én oor moet hebben voor de specifieke kwaliteiten en individuele eigenschappen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

‘Het zijn verwende prinsjes en prinsesjes’, verzuchtte een leidinggevende eens tegen ons. Hij liep al langer mee en was echt wel wat gewend, maar het managen van piepjonge mensen in het bedrijf ging hem niet makkelijk af. Plicht en verantwoordelijkheid waren hem met de paplepel ingegoten. Een uurtje langer werken om het project af te krijgen, was voor hem vanzelfsprekend. ‘Als het nodig is, doe je dat toch gewoon?’ Het frustreerde hem dat de jonge werknemers in zijn team andere prioriteiten hadden en hem met het werk lieten zitten. Dat laatste was natuurlijk niet terecht, maar zo voelde hij het wel. Leidinggeven werd een last.  

Leidinggeven: de lakens uitdelen

Een last, omdat hij gewend was om – even scherp geformuleerd – de lakens uit te delen en medewerkers te vertellen wat er moest gebeuren. Dit was de afgelopen jaren natuurlijk wel veranderd. Hij gaf zijn medewerkers meer verantwoordelijkheid, omdat ze die ruimte verdienden. Ze kwamen met goede ideeën, waren betrokken en zorgden dat het werk af kwam. Een succesvolle aanpak, vond hij, want samen met zijn team haalde hij altijd de bedrijfsdoelstellingen. Echter, de jongere medewerkers geven dan opeens aan dat ze een taak niet leuk vinden en iets anders willen doen. Ze nemen de middag vrij en gaan ’s avonds nog even achter de laptop zitten. Hij krijgt er maar geen grip op. Vinden ze hun functie echt wel leuk en zinvol? 

We gingen met deze leidinggevende letterlijk terug naar de basis: waarom vind je leidinggeven leuk? Wat zijn jouw drijfveren, waar word je blij van? Maar ook: aan welke patronen hou je – onbewust – te veel vast in jouw manier van leidinggeven en waar loop je de ander in de weg? Waarom vind je het vervelend dat jonge mensen een andere invulling aan hun carrière geven? Het werd een openhartig traject over de verschillende manieren van leidinggeven.

Babyboomers, gen-X, de pragmatische generatie, gen-Y en gen-Z. Ruim een halve eeuw aan generaties op de werkvloer. Een halve eeuw ook aan verschillen die een leidinggevende bij elkaar moet brengen. Moeilijk? Soms wel. Maar het grote voordeel van al die verschillen is dat je een sterker team krijgt. In ons blog Diversiteit: de kracht van het verschil schreven we daar al eerder over. Ook de ‘prinsjes en prinsesjes’ brengen waardevolle dingen mee. Ze zijn kritisch, eerlijk en op zoek naar betekenis en impact in hun werk. Dat ze hun werkdag en hun leven op een andere manier invullen, wil niet zeggen dat ze minder inzet hebben.

Natuurlijk moet je als leidinggevende doelen formuleren en resultaten behalen. Maar de weg daarnaartoe is niet een vaste route. Soms is een zijweg net zo effectief. Wees nieuwsgierig en durf een andere afslag te nemen. Het onbekende pad te kiezen samen met de jonge collega’s in je team. Immers, als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Wijze woorden van Einstein.

Wil jij meer weten over de verschillende leiderschapsstijlen? We coachen en begeleiden managers en ontdekken jouw potentie. Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek.

Meld je aan voor de masterclass